Helmikuun lopussa, juuri Pekingiin saavuttuani minua hätkäytti ehkä eniten se, miten kiinalaisilta kaikki ihmiset näyttävät. Tämä on tietysti odotettavaa, kun suurin osa porukasta on kiinalaisia, mutta ihmisten yhtenäisyys ja samalla oma erilaisuus hätkähdyttivät silti. Kun euroopassa voi yrittää piiloutua paikallisuuteen ainakin siihen asti kunnes avaa suunsa, täällä huijaus on kerta kaikkiaan mahdoton.

Kiinalaiset tuntuvat suhtautuvan meihin – jos eivät välinpitämättömästi – niin kaihtelemattoman uteliaasti. Ulkomaalaisia tuijotetaan (yli kaikkien eurooppalaisten sopivuusrajojen), heitä tervehditään kuin valtiovieraita, kielitaidon salliessa (ja välillä sallimattakin) heille tullaan juttelemaan ja heidän kanssaan halutaan kuviin. Suosituimpia ovat tietenkin pitkät blondit, mutta kyllä me muutkin saamme osamme.

Joitakin tuttavia jatkuva tuijotus häiritsee, mutta minua ei. Osittain se johtuu varmaan luontaisesta kyvystäni sulkea ulkomaailma näköpiiristäni, mutta olen myös viehättynyt täkäläisten suoruudesta. Ja totta puhuen, kyllä minäkin länsimaalaisia tuijotan kun sellaisia näen: kaikissa eri tummuuden, vaaleuden, kiharuuden ja suoruuden asteissa laskeutuvia hiuksia, pitkiä vartaloita, outoa puheenpartta.

Tässä, kuten oikeastaan kaikessa tulee myös äkkiä vastaan kiinalaisten monimuotoisuus. Toisessa ääripäässä on se (varmaankin jostakin pienemmästä kaupungista Pekingiin turistiksi tullut) nainen, joka innostui minut nähdessään niin että halusi kanssani valokuvaan. Toista ääripäätä taas edustaa taannoinen tapaus metrossa: kirjoittelin päiväkirjaan nauttien siitä autuudesta että kukaan ympärillä ei ymmärrä. No, ei mennyt kuin pari minuuttia kun kiinalainen tyttö vieressä kysyi varovasti englanniksi: "Anteeksi, mutta kirjoitatko sinä suomea?" Kävi ilmi, että kyseessä on juuri Rovaniemeltä vaihdosta palannut taideopiskelija. 

Varokaa siis fennit ja finnit, sillä suomen asema salakielenä horjuu kovasti. Kohta taas valmistuu täällä toisella puolella maapalloa yliopistosta kuusitoista hämmentävästi kiinalaisen näköistä kielentaitajaa.